Festivalul Romanesc – 2012 Roseville, California

                  In cateva randuri, dar nicio data indeajuns am povestit atat in mediul virtual, cat si pe alte cai, despre oamenii fara pereche care compun comunitatea noastra, a romanilor din Nordul Californiei. Fara a fi cu nimic mai presus, dar nici mai prejos decat semenii de alta semintie primiti cu bratele deschise in aceasta casa noua departe de casa, ne ducem traiul asa cum ne-a fost harazit de pronia cereasca. Ne bucuram de fiecare rasarit de soare si multumim Celui de Sus in fiecare seara pentru inca o zi in care am putut ramane oameni, in care am putut sa ne iubim amintirile si sa ne cultivam sperantele pentru maine.  

                  Imbratisam cu recunostinta sansa de a trai sub semnul unei linisti sufletesti pe care multi dintre fratii nostri din tara de obarsie doar o viseaza. Atat cat se poate, si chezas ma pun ca se poate indeajuns, incercam sa traim curat, cu demnitate, asa cum si cei dragi ramasi acasa merita sa traiasca.  Pe cat ne duce puterea trupului, ori a mintii, ne invrednicim sa punem pe masa in fiecare zi painea cea spre fiinta. Nu ne priveste nimeni cu neincredere, ori cu patima, nu suntem la cheremul nimanui si nici nu trebuie sa ne caciulim pe la curtile alesilor sortii.  Suntem egali noua insine si tuturor celorlalti.

                  Si totusi, nimic nu poate sa astearna uitarea peste locurile in care am vazut lumina zilei si peste limba in care ni s-au cantat cantecele de leagan. Bogatia noastra cea mai de pret este apartenenta la neamul romanesc si, ori de cate ori avem ocazia, iar daca nu avem aceasta ocazie o cream, ne afirmam cu mandrie identitatea. Nu ostentativ, nu spre manierea ori intristarea cuiva, ci doar pentru ca asa intelegem noi sa fim, pentru ca nu-i pacat mai mare in fata neamului tau si in fata tuturor neamurilor decat sa dai cu securea uitarii la radacina copacului al carui ram ai fost ursit a fi. 

                  An de an, ne adunam laolalta sa ne cinstim sarbatorile de capatai, sa gustam din bucatele care ne-au dedulcit copilaria sa sorbim din licorile care-au intremat trupurile celor ce ne-au dat nume, sa privim ori sa ne prindem in horele pe care si dupa ani si ani de trai departe de obarsie inca le mai visam invartite pe ulitele satului natal.

                 Un astfel de prilej va fi in mai putin de trei saptamani, pe 29 septembrie, cand ne vom intalni la Festivalul Romanesc.  De zece ani, un grup de frati de-ai nostri poarta de grija ca aceasta manifestare sa ne bucure sufletele. Vor fi acolo si ne vor incanta cu glasurile lor fara pereche Augustin Lazar si Abigail Budac, vom putea admira noua generatie de dansatori a Grupului Tezaur din Sacramento; arta populara si cartea romaneasca vor fi prezente, de asemenea la festival.  Ar mai fi de enumerat si alte elemente de interes si atractie pe care ar fi pacat sa le pierdeti. Va las placerea de a le descoperi.

                 Iar daca hrana sufleteasca nu-i de-ajuns, si este normal sa fie asa, vom putea sa ne bucuram si papilele gustative cu delicatesuri “ca la mama acasa”… spuneti-mi cine stramba din nas la auzul cuvantului magic “sarmalute”. Multi dintre noi si-au anuntat deja prezenta la acest festin al spiritului national. Ca in fiecare an, vom aduce alaturi si prieteni de alt neam, pentru ca bucuria-i cu atat mai mare atunci cand este impartasita.

                   Nu va exista vreo disputa in legatura cu altarele la care ne inchinam ori cui dam votul, ori daca il dam sau nu. Diferentele dintre noi palesc atunci cand faptul ca suntem vlastare de suflet romanesc este pus in prim plan.

                   Daca toate acestea va vor determina sa ajungeti in dupa amiaza zilei de 29 septembrie in Royer Park din Roseville ne vom bucura impreuna si, in toiul petrecerii, ori chiar si mai catre seara, sunt sigur ca veti avea un gand bun pentru Ruxandra Vidu, pentru Katica Got si pentru toti ceilalti, apropiati ai Centrului Comunitatii Romane din Sacramento, care au pus si dragoste si sudoare si ore de munca in slujba reusitei acestui festival. Cei care inca n-ati trait aceasta bucurie, sunteti asteptati negresit… in inimile noastre este loc pentru toti pentru ca nu-i strangere de mana care sa te bucure mai mult decat imbratisarea fratelui.

 •  Eveniment: Festivalul Romanesc
 • Locatie: Royer Park, Roseville, CA
 • Data si Ora: 29 Septembrie 2012 (12:00 pm – 07:00 pm )

4 Comments

 1. I can’t wait until this years festival! It should be a good time, just like the past years 🙂

  • …or even better, thanks to your mom and others like her

 2. D-le Nu va cunosc personal, dar sa stiti ca diferente sint cu grmada in tre noi romanii din zina amintita.Sinteti un pic partizan in descrierea facuta mai sus.Spun acest lucru pt. ca ati enumerat doar pe unii care au cintat sau au dansat pt. romani la acest festival.Simt nevoie sa va spun asta pt. ca asa sa intamplat si la fest.2011. Am participat si nu ne-a mentionat numeni niciunde. in 2012 sa intamplat la fel. Urmat. daca v-om mai trai nu o sa ma participam, o sa ai lasam doar pe cei ce au transformat acest festival intr-un festival de grup de interese. Asta este natia romaneasca.

  • Stimate domn, trebuie sa admit ca nu i-am enumerat pe toti cei care au participat la reusita acestui festival, artisti, organizatori, ori sponsori. Imi pare rau daca unii dintre acestia s-au simtit ofensati… Sunt sigur ca sunt, dupa cum spuneti, diferente enorme intre romanii din aceasta zona; sunt, deasemenea sigur ca si in asta rezida frumusetea oricarei comunitati. Va conjur sa nu fiti suparat pentru scaparile unui observator nu totdeauna atent la detalii; fara fiecare dintre dumneavoastra festivalul ar fi fost mai sarac. Cat despre consideratiile generale asupra natiunii noastre pornind de la o dezamagire personala, va respect opinia, cu mentiunea ca nu-s de aceeasi parere.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 • Unde sa-ti dau de veste?

 • Colaborare

 • September 2012
  M T W T F S S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Mai de demult

 • Au trecut pe aici

  • 15,351 Calatori virtuali
 • Free counters!